Archive for the “Välkommen till Eskilstuna” Category

Bowling
Mitt i stan, längst ner i “Gallerian”, under Hemköp ligger Eskilstuna Bowlingcenter. Där kan man både spela bowling och äta gott. Olika dagar har de specialerbjudande då man kan äta och bowla till ett fast pris. Våra barn gillar att bowla och vi föräldrar gillar att det är ett tidsbestämt nöje.

Faktotum
Många gråa dagar har vi roat oss ute på Faktoriholmarna. Inne på Eskilstuna Stadsmuseum finns flera olika, mer eller mindre intressanta, utställningar men framförallt finns det barnvänliga Faktotum. Här får ungarna peta och pilla på de olika sakerna, köra grävmaskinsatrapp, bygga med mecano i olika storlekar och slåss om vem som ska trygga på modelljärnvägsknapparna. Faktotum är en miniminiversion av Tom Tits i Södertälje både sett ur storleks- och ur inträdessynvinkel då det är gratis att besöka Stadsmuseet.

Vattenpalatset
Förutom att Eskilstuna Vattenpalats är Sveriges första äventyrsbad så är även huset det ligger i, trots att jag tycker att det är skitfult, kulturmärkt då det är ett av Sveriges första funkishus. Trots att badhuset har funnits i många år är det ännu en plats till stor glädje för barn och föräldrar. Barn älskar att åka rutchbanan och guppa i vågorna från vågmaskinen, de vuxna älskar att det är en rätt liten yta att övervaka.

Parken Zoo
Jag gissar att de flesta som besöker Eskilstuna med barn redan känner till Parken Zoo så jag tipsar istället om att ta med picknick eller äta på Max i Tuna Park, för maten inne på Parken är en av de sämre jag har ätit på en nöjespark. Annars är Parken Zoo en bra anläggning. Lite lagom stor, lagom med attraktioner, lagom udda djur och framförallt lagom mycket andra besökare. Att bo på campingen intill Parken ser jag som en bonus, trots att jag varken har eller (troligen) kommer att bo där, då gångavstånd till nöjesparker är trevligare än svindyra parkeringar.

Rothoffsparken
Inne i Eskilstuna, strax intill Faktoriholmarna, ligger en av Eskilstunas många parker. Just Rothoffsparken är lite speciell, tycker jag, då den förutom en lekplats, ett café och stans turistbyrå även är en levande park med picknickande par, kubbspelande ungdomar, rinnande vatten och gott om änder att mata. En oas mitt i stan.

Rinmansparken
På andra sidan “stora vägen”, sett från Rothoffsparken, ligger Rinmansparken med sin temalekplats. Rinmansparken är inte alls lika mysig som Rothoffsparken men istället är lekplatsen mer spännande för de lite äldre barnen (4-10 år).

Biblioteket
Bibblan är alltid bibblan , särskilt för mig som är uppvuxen i en stockholmsförort med endast en gammal bokbuss som barndomskultur, så har Eskilstunas bibliotek alltid något kul på G. Förutom att låna böcker erbjuder de en hel del olika evenemang som passar barn och skulle man ha missat precis allihop kan man alltid ta en billig fika på övervåningen.

Leklandet
Det fanns en tid då Leklandet var våra barns allra, allra roligaste plats men så fyllde de sju år och plötsligt insåg vi att de har vuxit ifrån Eskilstunas lekland. Just detta lekland vänder sig till de lite mindre barnen. För dem är detta ett superbra lekland då det, till ytan, inte är så hysteriskt stort som många andra “lekländer”. Barnen kan rätt fritt fara omkring bland de olika lekredskapen medan man själv kan ta sig en stor caffe latte och bläddra i någon vältummad mammatidning.

Minigolf
Förutom de minigolfbanor som campingarna erbjuder finns det även ett par fristående bangolfsanläggningar i Eskilstuna. Ute vid Ekängen finns det en Äventyrsbana med barnvänliga banor i en lite rolig miljö och skulle det spöregna dagen ni har lovat ungarna att spela så finns det även en inomhusbana i Munktellarenan.

Lantgård
På gångavstånd från campingen vid Parken Zoo ligger Stenby 4H-gård med lite olika smådjur så som hästar, får och grisar. Vissa dagar erbjuder de ponnyridning och häst med vagn, andra dagar får man nöja sig med att klappa djuren.

Comments No Comments »

Ekeby våtmark
Längst med E20 ligger Eskilstunas reningsverk. Detta reningsverk är inte bara ett stinkande dasslock utan de har gått ett steg längre och skapat ett utomhus liggande, naturligt reningsverk. Ekeby våtmark är ett spännande och annorlunda besöksmål för både den som är intresserad av fågelliv och den som bara vill se något nytt.

Räkkryssning
På torsdagar vår, sommar och höst kan man ta en fartygstur från Torshälla med trubadur och räkfrossa.

Ekeby flygfält
Bara ett par kilometer från campingen i Tuna Park ligger Ekeby flygfält. Förutom nöjet att stå precis under flygplanen då de startar eller landar kan man även prova på en flygtur i ett segelflyg. Dessutom vigs alltid en helg om året (mitten av augusti) till veterandagar då både gamla flygplan, bilar och husvagnar visas upp i långa, långa rader.

Go Cart
Strax utanför Eskilstuna ligger Gröndals motorstadion. Där kan Du köpa drop in-tider och tävla mot den övriga familjen om vem som kommer högst på prispallen.

Slagsta glass
Alla städer med klass har en riktigt glasskiosk – alltså har Eskilstuna Slagsta glass. Här serveras Sörmlands största urval och godaste glass och som om det inte skulle vara nog så får man också valuta för sina pengar då glassarna är stora som monster.

Comments No Comments »

Av rätt naturliga skäl har vi inte testat någon av campingarna här i stan så det får bli tips i andra hand.

Vilsta camping
Vilsta camping ligger i det friluftsområde, strax utanför stan, som heter just Vilsta. Ett trevligt område dit många eskilstunabor, till största del de boende i höghusen kring området,  gärna vallfärdar för att motionera, bada, grilla eller bara vara. Själva campingen ligger innanför höga stängsel, vilket i och för sig håller pöbeln ute men är något av det mest osexiga en camping kan ha på sin meny. Platserna är annars fina, dock måste man ha bil för att ta sig till stans stora turistfälla – Parken Zoo.

Parken Zoo’s camping & stugby
Parkens camping är ny, fräsch och ligger nära Parken Zoo. Tomterna är stora och har gräs på “förtältssidan” och grus där vagnen ska stå. Nackdelen med att campingen är rätt ny är att området mest ser ut som en fotbollsplan bakom ett köpcentrum…och precis så ligger campingen, lite bakom och bortom allt.

Mälarbadets camping
Det här är den camping jag tycker ligger bäst till. Även om den ligger en bit bort från själva stan (den tillhör Torshälla) så skulle jag som campare ändå uppskatta naturen och badplatsen vid Mälaren mer än närheten till zoo och city. Själva campingplatserna på Mälarbadets camping ligger bara utslängda på en stor äng men miljön runt omkring lockar mig mer än köpcentrum och ridhus.

Sundbyholms camping
Om det är fullt på alla andra campingar så skulle kanske Sundbyholms camping vara ett alternativ men så länge det finns andra val skulle jag inte välja att hyra en plats på denna inbodda camping. Campingen ligger fint och har en gullig liten badplats men vart man än vänder sig så står det en gammal skitig långliggarvagn med staket, rosbuskar och algprytt förtält. Jag har svårt att tro att man som korttidscampare inte skulle känna sig utstirrad här.

Näshulta Österby camping
Den här campingen ligger verkligen supervackert intill Näshultasjön. Det är en bit att åka från stan men när man väl har hittat ut till Österby camping då är det camping på det rätta campingsättet. På Österby finns inga elstolpar utan man får klara sig på det Gud skapade – batteriet. Största nackdelen här är att det, likt i Sundbyholm, mest står en massa långliggare men de har även platser för gäster. Någon gång (då det är vackert väder) ska vi testa att stå här har vi bestämt.

Hjälmaresund
Den här campingen har vi faktiskt besökt som campare men så tycker vi väl inte direkt att den ligger i Eskilstuna, även om Hjälmaresunds camping tillhör Eskilstunas campingområde. Den här platsen skulle vara underbar om det inte vore för att den ligger precis intill och delvis under riksväg 56. Bullret från den hårt trafikerade vägen stör jättemycket och får man inte någon av de få platserna nere vid sjökanten så får man tyvärr räkna med att få sin nattsömn störd.

Comments No Comments »