I skrivande stund har det gått ett och ett halvt år sedan vi var där (det har varit många “ska bara” under åren) så mitt minne från denna campinghelg är inte jättestarkt.

Vad jag i alla fall minns är att vi inför vintern hade bestämt att, tillsammans med Ellan och Mange samt Pia och Stefan, ställa upp våra husvagnar i den nedlagda skid- och campinganläggningen uppe i Högbyn, Fagersta. Mange och Majk hade varit i kontakt med “entreprenören” som äger Högbyn och fått grönt ljus att plugga in våra vagnar i elsystemet samt nyttja det bortglömda servicehuset.

Vi kom upp sent på fredagskvällen. Eftersom vi var helt ensamma på “campingen” ställde vi oss precis som vi ville med vagnen. Draget fick pekat åt det håll vi parkerade och stod det lite snett var det absolut rätt. Det var knäpptyst, så när som på det tåg som då och då bröt höstnatten.

På lördagen vaknade vi av motorljud. Längst ned på campingen hade några driftiga Fagerstaungdomar (sverigeeliten i freestylehoppning på cross) byggt en jättestor hoppramp för cross och skoter. Och nu flög det “småpojkar” genom luften både åt höger och åt vänster. Vi satt en lång stund på bästa åskådarplats och beundrade deras mod. När det inte längre roade oss tog vi bilen ut i skogen för att plocka svamp. Ellan har pratat sig varm om all svamp i Högbyn men vi kunde inte hitta en endaste en. Muttrande återvände vi till bilen men lekfull som Majk är “skulle han bara” köra lite off road innan vi åkte upp till vagnen igen. Då öppnade sig svamphavet. Jag kunde bokstavligen hänga ut genom bildörren och skörda svamp. Efter ytterligare ett par timmar i skogen återvände vi till vagnen med bågnande svampkorgar. Härligt!
Vi flummade sedan runt lite och spekulerade hur och var vi skulle ställa vagnen under vintern. Nöjda med våra idéer somnade vi åter under kolsvart himmel.

Söndagen kom, som alltid. Efter ytterligare en omgång i svampskogen packade vi sedan ihop för att återvända hem. Vagnen tog vi på släp då det inte riktigt ännu var dags att sluta rulla.

Vintersäsongen 2010-2011

När det så var dags att ställa upp vagnen för vintern (22/10) var vi som vanligt sena iväg. Detta betydde att det verkligen var svart i Högbyn då vi kom upp. Ellan och Mange hade redan varit upp och ställt sin vagn på plats. Vi klämde in oss intill dem och tog natt med vagnen fortfarande påkopplad på bilen. Dagen efter backade vi ut vagnen så att den hängde med halva “rumpan” ut över det “stup” vid skulle stå intill. Efter en hel del trixande och med hjälp av domkraften (för att räta upp pendelarmarna) så stod vi till slut på den plats vi redan månaden innan hade valt ut. Längst upp, längst ut, längst bort.

Och där blev vi sedan stående hela vintern. Snön kom redan i mitten av november. Vi var uppe i Högbyn vid ett flertal tillfällen innan jul – både på egen hand men även tillsammans med de andra “Vildcamparna”. Eldning var ett stående inslag hela vintern. Innan våren kom hade vi eldat upp en hel del av den bråte andra hade lämnat efter sig campingens sista år.

Vi firade nyår i vagnen tillsammans med Peter och Annelie. Snön var vid det här laget meterhög så för att de skulle få upp sin vagn till oss på höjden var Majk tvungen att ge dem lift med Jeepen.  Några dagars skön avkoppling toppades med en nyårsnatt i snöoväder. Raketerna såg man inte röken av men vi hade det roligt uppe i skogen ändå.

Efter nyår hann vi inte vara uppe så ofta men till påsk slog vi på stort och alla vagnar var bebodda under denna härligt varma påskhelg. Även Krister kom på besök, likt han hade gjort ett par gånger under vintern.

+ och –
Att vintercampa på en plats i skogen har både för och nackdelar. Fördelarna var såklart att vi helt fick sköta oss själva. Vi kunde sitta ute hela nätterna och sjunga Bohemian Rhapsody, elda hela träd, dricka whiskey och göra snöänglar i helt orörd snö. Nackdelen var densamma. När vi var uppe ensamma, då var vi verkligen ensamma. För mig och Majk var det bara skönt med tystnad och lugn men småkillarna hade trist.

Jag minns inte vad vi betalade men så här i efterhand var det nog alldeles för mycket. Ändå känner vi att det verkligen var värt det. Att campa på det sättet kommer vi nog inte kunna göra många gånger till.

2 Kommentarer till “Högbyn (nedlagd camping) 17-19/9-10-samt vintern 2010-2011”
 1. Hej
  Vad mysigt ni såg ut att ha där i ” vårt gamla Högbyn”
  vi har varit upp några ggr under åren och kollat lite hur det bara har växt igen. Vi såg att vårt parkett golv låg kvar på vår plats strax ovanför servicehuset.
  Kom Peter förbi? Har hört att han sålt vagnen o skilts sig.
  Tack för titten, Annelie Gunnarsson
  thibia.blogg.se

  Ja det var ju märkligt förstås att ditt gamla golv blev kvar, trodde vi eldat upp allt som var löst 😉
  Nej Peter var inte förbi en gång när vi stod där, ja han skilde sig från Erica för ett tag sen han har hittat ny kärlek.
  Kul att du hittade tillbaka till vår slumrande hemsida.
  ///Majk

 2. Anders Moen skriver:

  Hej!
  Även vi saknar Högbyn. Vet någon om det är öppet igen i vinter?/Anders

  Nej Anders. Jag tror inte Högbyn nånsin kommer hålla öppet igen, tyvärr.
  ///Majk

Lämna en kommentar