Vi hade tillbringat vår första natt på semestern i Gislaved. För att etappen Eskilstuna-Danmark kändes väl lång och för att det var länge sedan vi hade hälsat på Majks pappa, som bor just i Gislaved. När vi nu, tidigt på morgonen, begav oss ännu mer söderut hade vi som enda mål att ta oss över Öresundsbron. Någon camping hade vi inte valt ut, inte heller hade vi valt ut vilken stad vi skulle ta sikte på eller ens vilken av de danska öarna som skulle hysa oss vår första natt utomlands med vagnen.

Efter rätt många stopp stod vi nu, tidig eftermiddag, i brotullen strax utanför Malmö. Vår danmarksvisit skulle strax ta sin början och jag var kräkfärdig av skräck. Inte nog med att man måste åka över typ världens längsta bro, man är tvungen att betala för skräckupplevelsen också. Som tur är hade vi fått låna ett bropass så överfarten kostade mer blod och svett från min sida än kronor och ören. Majk och ungarna njöt av resan medan jag satt med huvudet ner i knät och önskade mig fast mark under fötterna. Turligt nog överlevde vi resan över men jag hade verkligen fått mitt lystmäte av broar för en dag så vi beslutade att finna en camping på Själland och vänta med Stora Bältbron tills nöden så krävde.

Att ta sig genom Köpenhamnstrafiken en torsdagseftermiddag visade sig vara något i stil med M5 genom London. Smock med bilar. Skillnaden är väl mest att danskarna i alla fall har vett att köra på rätt sida av vägen. Istället stavar de som kråkor och deras vägskyltar står på danska…! Hur har de mage?
Någon citycamping blev det aldrig tal om. Vi virrade iofs av E20 i nån förort för att tanka men större avstickare än så blev det inte. Lika fort som det blev fullt med bilar omkring oss, lika fort blev vi nästan ensamma på vägen igen. Böljande landsbygd mil efter mil. Vackert men enformigt. Nu behövde vi bestämma oss för vart vi skulle. Vi var ju på en ö, så vatten var det vi ville se. Alltså begav vi oss mot en av kusterna – den sydöstra.

Vi valde ut en camping som låg vid en liten sjö intill en mysig stad men när vi rullade in på den trodde vi först att den var stängd. Så dött var det. Inga barn som lekte, inga män som grillade, inga campingägare som klippte gräs. Vi beslutade oss snabbt för att kolla upp campingen som bara låg några kilometer bort – Campinggaarden Boeslunde. Nu visade det sig att det var precis lika dött på den campingen men vi hade börjat känna oss möra och denna camping låg fint, hade pool och stor lekplats. Vi gav den en chans – det var ju trots allt bara torsdag. Vägarna in på campingen var väldigt trånga och det var tur för oss att det var så låg beläggning, då kunde vi rangera snabbt och lätt. Vi åt middag och tog, som sig bör, en kvällspromenad på området. En jättefin camping med lummiga platser, flera roliga lekredskap och hästar barnen fick mata med gammal pizza.

På fredagen åkte vi in till “byn”. Vi köpte lite roliga danska matvaror men framförallt frossade vi i deras alkoholdel av butiken. Öl var billigare än läsk och vin var billigare än choklad. Det var ju trots allt svensk midsommarafton så att unna oss lite gott hade vi inte dåligt samvete för. När vi var åter på campingen ville barnen prova poolen. Det var soligt men absolut inte varmt. Poolområdet hade tre olika pooler. En grund variant, som var iskall, en vanlig pool med rutschkana och en liten, rund pool under en plastkupol. Killarna provade alla poolerna men den under tak var den som de ägnade mest tid. Den var uppvärmd och det var i den det fanns andra barn. Tyvärr fungerade kupolen som en stor ljudbubbla. Ljudnivån där inne var i det närmaste olidlig. När vi var nöjda med badandet firade vi midsommar i förtältet. De danskar som nu började dyka upp på campingen firade inte med oss…så dämpat som vårt firande var kan jag inte klandra dem för att det gick dem förbi.

På lördagen var det lite mer liv och rörelse på campingen. Vi var iväg och badade ett par gånger men fortfarande var det inte något perfekt badväder. Den lilla bubblan fick duga som badplats även denna dag. Denna dag, som visade sig vara Danmarks midsommarafton, tillbringade vi sedan liggandes i gräset, drickandes öl, tittandes på en docka utklädd till häxa som eldades på bål. Danskar!
På kvällen kom en krukmakare på besök till campingen. Barnen fick måla muggar som sedan brändes i ugn. Mäkta stolt var de över sina alster.

På söndagen var det dags att dra vidare. Vi hade bokat in oss på Billunds camping vid Legoland. Stora Bältbron hägrade i horisonten.

+ Jättefin camping
+ Aktiviteter för barnen
+ Bra lekplats med mycket saker för ungarna att låna, trampbilar, cyklar etc.

– Kallt i poolen
– Dåligt med diskplatser
– Otydligt vad vi egentligen betalade i campingavgiften
– Danskar är inte vidare pigga på engelska

Jag minns inte vad vi betalade. Det var dyrare än i Sverige då man betalar per person, vagn, bil och andra diffusa avgifter.

Lämna en kommentar