Så var dagen äntligen kommen när avresa till Elmiamässan  skulle ske. För en gångs skull var det jag som packade vagnen medan  Eva var i skolan för att skriva prov. Nu var det iofs inte farligt mycket  som skulle packas men eftersom jag var sugen på att tvätta av vagnen  och bilen innan avfärd så blev det lite stressigt. Ungarna skulle  hämtas klockan 15:00 på dagis för att sedan släppas av  på stationen med sina äldre syskon. Tågresa till mormor stod  på schemat. Vi vinkade av ungarna på stationen och åkte hemåt  i högsta fart för att haka på vagn och komma iväg. Det  kändes lite konstigt att åka på “nusnagnsemester”  utan barnen. Vi kom iväg och ställde snabbt in de nyinförskaffade  speglarna, vilka verkar väldigt bra. De sitter klockrent och man ser perfekt  vad som sker bakom vagnen utan störande A-stolpe osv. När vi närmar oss Sveriges Jerusalem, närmare bestämt  backen ner från Gränna mot Jönköping, så frågar  Eva vad det är för vitt hon ser på slänten alldeles intill  Vätterns södra strand. Huj! Det är husvagnstak som ser ut som  ett snötäcke runt mässan. Imponerande!

  Vi har sedan en tid slitits mellan att få vara med i forumbyn eller att  stå ensamma på Elmiamässan och när vi nu passerar grinden  in till mässområdet blir vi invinkade bakom en Cabby. Lydigt kör  jag in bakom denne men ringer upp Markus som lovat att hjälpa oss på  plats när vi kommer dit. Markus säger att vi inte ska stå i  någon kö utan att vi ska köra vidare in på området.  Efter lite överläggande med Caravan Club-personalen släpps vi  före kön och får köra vidare in på området.

Tanken som slår mig när jag kör genom område 1 är  att “fy tusan vad stort detta med camping har blivit”. Vi passerar  rader av husvagnar och husbilar i varierande storlek och ålder. Alla modeller  finns verkligen här. Vi fortsätter längre in på området,  enligt Markus order. Efter ett tag ser vi en förvirrad finne, uppvuxen  i Sverige, bosatt i Norge vinka åt oss. Efter en snabb hälsning hoppar  han in i baksätet för att guida oss till vår plats. Vi kör  över en skumpig gräsmatta förbi EuraMobil´s läger  för att komma fram till Husvagnsforums by.

Forumbyn i solnedgång.
Forumbyn i solnedgång 2006

Markus skuttar, hurtigt likt en 3-åring ur bilen för  att leda oss rätt så att vi faller in i mönstret. Vi får  vagnen på plats, vevar ner stödbenen och slår på värmen.  Det känns lite udda att vi inte har någon el. Både jag och  Eva känner oss lite nervösa inför detta eftersom vi inte legat  utan el tidigare. Tur är väl ändå att premiären är  här, där det finns kunnigt folk som kan rycka in ifall nåt skulle  trassla. Det har hunnit bli mörkt men vi går bort för att hälsa  på övriga medlemmar ifrån forumet. JISSES, va folk det är!
Vi hälsar på Laxakungen, Carina61, Ann Onym, Göran65 osv och  slår oss ner med en välförtjänt kall öl och småpratar  lite med de som varit här ett dygn redan. Mässan ska enligt flera  källor vara intressant och en del roliga vagnar finns att beskåda  så det verkar lovande. Inte för att vi ska byta vagn men det är
alltid kul att se nya roliga lösningar. Tyvärr blåser Vättern  kyliga nordliga vindar på oss där vi sitter mellan husvagnar och  myser och snart önskar man att den kalla ölen vore något varmt  istället. Strax före midnatt ger vi upp dels av trötthet och  att kylan nu är lite väl sträng mot oss.Vi kryper ner i fortfarande lite kyliga sängar men lägger  oss tätt intill varandra och vi somnar snart. Vi vaknar ett par gånger  under natten av ett tjutande billarm som tutar ilsket över hela campingen.  Undrar hur många av drygt 6000 vagnar som vaknar av just detta billarm?
Jag slår upp ögonen strax efter klockan 08:30 och konstaterar att  det är ett strålande väder ute. Jag ligger och slumrar en stund  och hör folk gå förbi utanför vagnen. 20 minuter “snoozande”  känns som klart tillräckligt denna morgon och jag skuttar ur sängen  för att ordna med frukost. Kaffe ska fixas och smörgåsar ska dukas fram även denna mässdag.

Utsikt från husvagnen
Utsikt från husvagnen

Frukosten  smakar extra gott när vi konstaterar att vi har årets bästa  utsikt från vår vagn. Extra skönt är det att värmen  och kylskåpet har fungerat klockrent på gasolen hela natten. Vi  slösar på vårt 12-volts batteri och lyssnar på lite musik  från den nymonterade CD-spelaren men efter ett tag blir vi snåla  och stänger av. Vi har hört att Primus pannan ska vara kräsen  på rätt spänning och efter natten har vi inte lust att bli stående  utan värme i vagnen. Vi dukar av frukosten och gör oss i ordning för  mässan. Vi gör sällskap med Markus och Björn L´s fru.  Vi kommer direkt in i Tabberts monter, vilkas vagnar jag sedan mässan i  Sollentuna förra året varit imponerade av. Snygga och stiliga designmässigt  och som det verkar välbyggda vagnar. Den som lockar åter igen är  DaVinci med barnkammarlösningen. Förra året kändes en
lyxig men inte prålig samt med väldisponerade ytor men efter ett  tag börjar planlösningen kännas trång och inte alls lika  lockande som tidigare. Vi som varit så förtjusta över den knappt  ett år tidigare. Har vi blivit fostrade nu enligt den nordiska skolan  att en vagn består av mer än tuffa ljusdioder i barskåpet och
välsvarvade skåpshandtag? Vi arbetar oss igenom mässan utan  nån särskild tanke eller målmedvetenhet. Vi inspekterar Knaus  och Hobby´s montrar men bjuds inte direkt på nåt som lockar
där heller. Jo, nya Knausen med barnkammare faller oss på läppen  men tyvärr inte längden på den. 8 meter vagn känns inte  lockande … idag i alla fall. Slutligen når vi “hemmamontern”  och överraskas av den svarta Polaren som jag har varit nyfiken på sedan de första bilderna i “Husvagn och Camping” i vintras.

Den svarta
Visst är den läcker? Men ej till salu 🙁

Den  är om möjligt ännu läckrare i verkligheten men den är  som sagt byggd som ett rullande kontor så planlösningen är …  låt oss diplomatiskt säga, inte optimerad för en barnfamilj.  Men den svarta vagnen med silverinslag är verkligen en go´bit tills  jag rundar den och ser en annan pärla. Den är svart med oranga fält  och rutorna är mörkt tonade. Även bromstrummorna är lackade i vagnens oranga kulör.

Mumma va läcker
Den superläckra Polaren! VILL HA!

Ett väldigt “VILL HA-begär” tänds och vi jagar rätt  på en försäljare, som inte vill lyssna på vad jag egentligen  vill ha utan som är endast intresserad av att sälja. Vi får  till slut tag på en kvinna från Polar-personalen som vi förhör  om det möjligtvis är så att Polar har i åtanke att börja  sälja färgade vagnar. Hon förklarar att denna vagnen endast är  tillverkad för mässor och med slutmålet på Alpin VM i  Åre senare denna vintersäsong. På frågan om vagnen kan  köpas efter detta vill hon inte svara utan ber oss kontakta Polar senare  i vinter isåfall. Jag är kär och matar henne med fler frågor om hur det

mera läckerbitar
Så läckert med svarta rutor, speciellt på denna.

kommer  sig att man idag inte kan beställa en färgad vagn utan endast kan  variera klädselns färg. Svaret blir lite svävande att “det  skulle nog kanske eventuellt möjligtvist kunna beställas om man är  väldigt påstridig och har en tjock plånbok” … men hon  kunde inte lämna nån sorts garanti alls för detta. Nu har vi  inga planer på att byta vagn men den svart/oranga skulle verkligen trivas  bakom Eddan. Tänk er mässcampingen från E4:an söderut nästa år med vitt, vitt, vitt, vitt … och ett oranget tak. 😀

Glatt forumgäng tar igen sig

Efter ett par timmar blir det lite för mycket folk och Markus  ord gör sig påminda “mitt på dagen är det som mest  med folk” så vi drar oss tillbaka mot husvagnen och “vår”  lilla by för att förtära lite mat samt att lugna ner fötterna  en aning. Det tidigare påstådda alltid dåliga träffvädret  är som bortblåst. Solen strålar intensivt och vi sätter
oss ner vid långbordet och delar med oss av våra tankar kring mässan  med övriga forummedlemmar. Godbitarna delas glatt mellan oss alla. Ett  par öl slinker ner för att styrka sig för rond 2.

Vi har inte hunnit bort till Kabes och Adrias monter där Adria  tydligen har en ny familjemedlem, Adiva. Flera på forumet blev väldigt  sugna på den. Så åter inne på mässan letar vi upp  den omtalade Adivan men den passar inte oss alls så vi inspekterar den  bara hasigt och konstaterar att det mörka och murriga är på  väg tillbaka. Läckert nu men hur upphetsande är det om 2 år?
Aja, vi letar oss över till Kabes monter som naturligtvis innehåller  ett par Haciendor och som vanligt drar dessa massor med människor. Inte  ens vi kan låta bli att hoppa på tåget som går genom  den ena av dem. Bokstavligen talat för du går in i ena änden  och ut i andra. Vi är överens om att Kabe verkar mer och mer inrikta  sig på målgruppen med lite större plånbok samt att de  har en förkärlek till långbäddar. Royal-serien sträcker  sig ända ner i 560-storleken och går sedan hela vägen upp till  Haciendan på 10 meter som flaggskepp. Efter ett gäng långbäddar  och trängandes med människor som sedan en tid passerar Bäst före  datumet 😉 så blir vi väldigt glatt överraskade av Kabe Onyx  GDL. Vi är nästan beredda att ta fram pennan och skriva på stubben  men efter en del noggrant synande av vagnen blir vi båda väldigt  besvikna på märket som stoltserar med den “ödmjuka”  sloganKing of caravans“. Är  detta King of caravans verkar det gå utför med det svenska märket.  Kabe möts upp av övriga europeiska vagnar men de är på
väg upp medan Kabe mest påminner om Titanic. Nej nu ska vi inte måla  fan på väggen men just detta ex av Onyx är väldigt slarvigt  byggd. Jag slår så när upp ett jättejack i huvudet när  jag ska resa mig upp från dinetten. Först då noterar jag hur  illa byggd den är och den framstår som ett riktigt fuskbygge. Vassa
kanter på sängar, kablage som hänger slarvigt uppsatt på väggen ovanför dubbelsängen, etc. Den må hända vara  hastbyggd för mässan men det känns inte alls Kabe över vagnen.

LMC Innovan

Ett  annat måste på mässan var LMC´s monter med deras nya  Innovan som det diskuterats om i husvagnsvärlden ett par veckor innan mässan.  Inte ens vi kunde hålla oss därifrån utan förärade
detta märke med vårt besök och visst är den läcker  och söt på alla sätt … för högst 2 personer. Tyvärr  fick man inte gå in i den utan vi hölls utanför av ett grovt  rep som markerade “Hit men inte längre”. Den lär dock enligt  säljare vara en dröm att haka på bilen och dra omkring på.  Det ska även tilläggas att den har luftfjädring vilket det inte  ordades mer om så hur den fungerar vet jag faktiskt inte. Jag antar att  man kan höja och sänka vagnen för olika ändamål beroende  på var man är. Kan även vara så att jag missat info från  ALKO i detta ämnet. Hur som helst är det en väldigt läcker  vagn som väcker ett visst begär. I övrigt tyckte jag inte mässan
bjöd på några verkliga nyheter, Europas populäraste vagn  Hobby tyckte jag var väldigt tråkiga med knappt några nyheter  alls att bjuda på. Har man satt sig ned för att invänta konkurrenterna  ute i Europa eller är marknaden mättad?

Mäktig husbil, DynaQuest

Så  vad drog mest folk då? Det som jag upptäckte var en husbil, modell  väldigt exklusiv och av det vräkiga slaget. En redig kö var där  för att bevittna detta bygge och visst är den cool på utsidan.
Tyvärr mäktade jag inte med att stå i kön för att  få se insidan. Det är inte Knaus senaste prototyp jag tänker  på nu utan denna hette DynaQuest … tror jag men hur som var den läcker  på utsidan.
Självklart besökte vi Knaus paradhusbil också. Den väckte  starka känslor med sin minst sagt vågade design och jag antar att antingen hatar man den eller så älskar man den. Men vad man än  bestämmer sig för att göra kan man inte låta bli att förföras  av designers orgie som han måste haft när han ritade denna husbil.  Dock motsvarar inte insidan det vågade skalet utan är då som  vilken husbil som helst.

Åter tillbaka i vår egna vagn och utan några  sådana känslor att “denna vill vi ha” så är  vi mer säkra än någonnsin att vi trivs med vår gamla Polare. Hungriga och lite slitna

Mäktig solnedgång

efter  en dags knallande inne på mässan skrek nu magen efter mat. På  traditionellt campingvis grillas det bland vagnarna och så gjorde även  vi. Fram med hinken och den förnämliga tändarburken som åter  igen fungerade klanderfritt. På menyn stod det grillade kotletter, bandspaghetti  med tomatsås samt ett gäng läckra tillbehör. Som på  beställning kom även en solnedgång över Vättern smygande  kring knuten. Vem kan klaga på detta skådespel under en måltid?  Tom. blodpudding skulle smaka till detta.

Lekpappa Markus i toppform

 Efter  diskningen, åter igen i husvagnen som glatt överraskade oss med hur  bra det fungerar utan vanliga lyxgrejer på campingar, såsom servicehus  så gjorde vi åter övriga forummedlemmar sällskap. De hade  skippat långbordet och istället gjort en gigantisk ring av alla bord  för att få lite mer gemenskap. Kaffe och en whiskey förtärdes  i goda nyvunna vänners lag och Markus arrangerade lekar likt en amfetaminstinn  förskolefröken ;-). Även denna kväll blev sen med många  skratt och intressanta diskussioner.

Vi vill såklart tacka Markus för att han la ner, dels  ett sånt fantastiskt jobb på att ombesörja att vi fick stå  tillsammans med övriga forummedlemmar och sen allt annat runt omkring.  Han for runt som en liten geting och servade oss alla.

Såklart ska hela Husvagnsforums medlemmar tackas för att vi/ni gjorde
detta till en så lyckad tillställning. Hoppas vi får förmånen
att träffas igen.

Litet galleri från mässan:


Lämna en kommentar