Har kommit på att sidan legat lite i träda på grund av diverse andra sysslor som läckande rör hemma, campande, brist på tid samt bristen av intresset för sidan.
Tänkte dela med mig lite av vår uppställning i Gillersklack utanför Kopparberg. Lite allmänna praktiska tips på hur man kan rangera en vagn för säsongsvintercampande. Se inte dessa tips eller idéer som någon måttstock utan det finns nog lika många varianter som det finns campare.
Vi har sedan tidigare ett vinterförtält från Svenska Tält och var väl rätt sugna på att byta detta mot ett universaltält inför kommande vintereftersom vi tyckte vi kunde ha behov av det extra utrymmet. Efter en del vägande för och emot beslutade vi att hålla kvar vid vårt gamla vinterförtält. Mest av anledningen att man slipper oroa sig för om det skulle komma mycket snö. Vi hade ett tag innan hamstrat på oss en del material såsom lastpallar och OSB-skivor som skulle tjäna som golv i förtältet. Fyra stycken europapallar och en OSB-skiva på 1,20×2,40m fick duga. Som ni ser på bilden så la vi ut pallarna på marken där de ska ligga. Det säkert en fördel om man kan ha en helskiva men vi hade fått väldiga problem med att frakta den 😉 så vi kapade den i två bitar. Hela golvet dras sedan ihop med skruv. Man kan säkert spika ihop det också men vi föredrar det förstnämnda. Man vet ju inte ifall man ska ha det nästa säsong också. Sedan får man försöka pricka in var golvet kommer hamna framför vagnen, kan vara lite bökigt eftersom vår konstruktion väger sina kilon men till slut var det på plats.
Nu är det “bara” att smacka upp tältet. I med det i skenan, för har man ett tält som har ett par år på nacken går det åt fästen i sidan på vagnen, så man får försöka passa in det så gott det går och eventuellt komplettera dessa (finns att köpa för ett par tior hos din handlare). Att tänka på är att köpa lite butylgummi att sätta mellan vagnen och fästena. Ta det lugnt och försiktigt. Tråkigt om man får en schweizerost på köpet. Jag drog upp tältet på plats för att sedan kolla att det stämmer med fönster och dörrar för det är trist om man kapar ett fönster. När jag fått tältet på plats markerade jag med en penna försiktigt var jag skulle montera fästena till tältpinnarna. Sedan sköt jag bara tältet åt sidan så jag kom åt att skruva dit fästena. Efter detta är det dags för den stora festen – montera ihop ställningen. Det är nu ditt äktenskap kommer sättas på prov likt en slussning med båt 😉 men har man gjort sin läxa så har man i förväg skrivit ut en monteringsanvisning som man oftast kan hitta på tillverkarens hemsida. Har man varit riktigt duktig och kandiderar på MVG i tältresning så har man såklart provat hemma på gården först, kan vara en väldigt god tanke så slipper man stå med lång näsa när det saknas en pinne. Viktigare än nånsin är självklart att tältet blir ordentligt spänt så det inte kan samlas vatten eller snö på taket. Vilket då skulle väga riktigt mycket och förmodligen knäcka ditt bygge med den trista följden att du dels sabbar ett tält och nu måste investera i ett nytt vilket förmodligen kommer ske när det absolut inte passar, tex. 1:a advent när pengarna ska räcka till så fantastiskt mycket annat 😉 Överlag gäller det vid vintercampande att ta det lugnt och tänka ett steg längre och försöka förutse det värsta. Tillbaks till ämnet! Efter att nu benställningen kommit upp är det dags att förankra tältet, där vi står är det stenhårt i backen så att slå ner pinnar i den är nästintill omöjligt så vi har förankrat vårt tält med kabelklammer som man skruvar fast i golvet.
Visst ja, glömde nästan bort en sak som är lätt att missa som kommer ställa till med bekymmer om man nu inte får plats med golvet inuti tältet vilket inte är så lätt, vårt golv sticker ut utanför tältet så därför måste vi höja även vår vagn lika mycket som golvet är högt för att kunna spänna tältet ordentligt. Jag har löst detta med att bygga ett par rejäla ramper av grovt plank (7″x2″) Eftersom vårt golv bygger drygt 10 cm så har jag tre stycken av dessa mastodontplankor. Jag skruvade ihop dem med vanlig träskruv för att de ska ligga kvar vid rangering och sedan snesågade jag dem för underlätta när man drar upp vagnen på dem. (Den längsta är 1,40m och sedan har jag kortat dom med 15cm för varje våning.)
Nu kommer säkert den uppmärksamme notera att stödbenen hänger i luften och grattis till dig, men ha förtröstan. Dr Dorfmeister har ett botemedel såklart mot även detta. Lecablock är melodin, finns säkert andra alternativ men jag tycker dessa står emot fukt och trycket från stödbenen galant.
Har allt gått som det gjorde för oss borde era verk nu vara skapligt fullbordade. Glöm inte att göra kilar att placera bakom och framför hjulen så inte vagnen rymmer. Glöm inte heller att lossa handbromsen för annars kommer den eventuellt att ge dig en trevlig överraskning framåt våren när vagnen ska hem och handbromsbackarna fastnat och vagnen kommer vara som fastgjuten på din snygga ramp.

Ett par stenar runt tältduken blir dels dekoration samt extra säkring. Ett par gamla pallar kommer till användning också.
Så händer det plötsligt, snön kommer.
Lämna en kommentar