Så hade det blivit tisdag eftermiddag. Vi/jag hade bestämt att jag ensam skulle släpa med mig vagnen ner till Jönköping för vårt årliga besök på Elmiamässan och träffen med alla kompisar från HF. Vi hade inte setts på ett år, eftersom vi har varit väldigt dåliga på träffar i år, så desto roligare skulle det bli. Anledningen till att jag skulle åka ner redan på tisdag kväll var för att 10:00 öppnade mässan för branschfolket och jag hade fått order av chefen att infinna mig vid entrén 1000 sharp. Att pendla till Jönköping lockade inte så jag gav mig ut på min första campingtur ….. ENSAM. Jag hade knappt lämnat hemkommunen innan den udda känslan att köra vagnen själv infann sig. Det skulle bli lite pirrigt att sova själv i vagnen men jag repade mod och tog rygg på en långtradare som ledde mig över Östgötaslätten. Det var nästan bara jag och ett gäng lastbilar ute på vägarna vid denna tidpunkt.

När jag närmar mig Gränna börjar jag fundera på hur eller mer korrekt var jag skulle spendera natten. Jag hade hört på husvagn och campings forum att det kunde vara lite kinkigt att campa utanför grinden men jag hade också hört att köpcentret A6’s parkering brukade tjänstgöra som camping för ivriga mässmänniskor. Vid Brahehus bestämde jag mig för att kila in på macken och nödproviantera. En kopp kaffe och nån smaskig macka som sängfösare såg jag fram emot men det var inte mackens svarta och igenbommade lokal som förvånar mig mest utan hur mycket husvagnar och husbilar som fullkomligt invaderat parkeringsplatsen. Långtradarchaffisarna hade vissa problem med att ta sig fram på den annars så väl tilltagna bensinstationen/rastplatsen. Jag kollar runt för att se om det finns plats för en liten SAAB med en polkagris på släp men det ser rätt fullt ut. Strax svänger jag återigen söderut på E4:an med kurrande mage och börjar på allvar fundera över alternativen, att Brahehus skulle se ut på detta sättet hade jag inte en aning om så hur skulle det då se ut på A6 som är ett mer välkänt stopp för ivriga campare?  När nedförsbacken från Gränna sakteliga planar ut i Jönköping så svänger jag upp mot mässan för att inspektera hur det ser ut. Finns det kanske en plats trots allt för mig? Parkeringen är riktigt kusligt öde på husvagnar men husbilar finns det rätt gott om, men tänk om jag blir instängd under natten och sedan kanske inte kommer loss alls?…. njaee min färd  fortsätter mot den gigantiska parkeringen utanför A6. Även här tappar jag nästan andan av hur mycket folk som “fricampar” just denna afton. Jag snirklar och smyger så gott det går mellan raderna av sovande ekipage innan jag hittar en lucka bakom två jättestora Tabbert 780:or. Medan vattnet till kaffet ska koka ser jag mig omkring på camping…. ursäkta, parkeringsplatsen och jag avlägger rapport till frun att jag är plats. Jag är glad att jag startade upp pannan i Brahehus för i vagnen är det nu ca 24°C mot kvicksilvret på utsidan som stannar precis över 10°C strecket. Jag förtär mitt nykokta kaffe och njuter av ett par leverpastejmackor innan jag kryper ner för att första gången i min campinghistoria sova ENSAM i vagnen.

Onsdag morgon och jag vaknar upp strax före mobilen ska brumma loss under kudden. Sakta börjar camping….ursäkta igen parkeringsplatsen sjuda av liv. Jag kokar återigen en kopp kaffe och intar ett par smarriga mackor medan jag ser dom första ekipagen överge parkeringen. Klockan är nog strax efter 07:00 när jag skickar iväg ett litet retsamt MMS till min gode vän MangeB, att jag just i detta ögonblick dragit en “Zubac” och snart ska rulla iväg till mässan.  Vet ju att MangeB förmodligen är grön av avund när han får reda på att jag dels har campat och nu ska inta mässan under branschdagen … 😉

Klockan har precis passerat 08:00 när jag närmar mig grinden in till mässcampingen på Elmia. Ett par märkesklubbar är redan på plats när jag möts upp av en ansvarig man från CC som undrar vad jag gör här med min område 3 biljett kombinerad med min entrebiljett till branschdagen. Efter lite smusslande får jag smyga in under falskt namn eftersom jag förklarar att jag stå i HF-byn på område 3 men jobbar i branschen. Jag hör från en knastrig WalkieTalkie “Släpp in Benny, han ska möta upp dom andra i deras “by””. När mannen lite småbarskt inspekterar mig och frågar om jag är Benny, mummlar jag lite tyst “mmmmmm” och han höjer upp grinden som släpper in mig på området för campingen.
Jag rangerar snabbt vagnen och hinner slänga ett par snabba ord med en internetbekant “BeRo” från Husvagn och camping.se’s forum innan jag sedan möter upp jobbarkompisarna utanför entrén. Det ska bli riktigt skoj att besöka mässan igen och se om den har något nytt att se eller häpnas över.
Branschdagen är riktigt annorlunda mot de vanliga dagarna på mässan. Man kan gå runt i lugn och ro och inspektera alla vagnar utan att trängas och det värsta av allt är att man blir bjuden på nåt i varje monter i stort sett. Svenska Tält bjöd på snittar och Gammeldansk, KAMA bjöd på smörgås de luxe variant (minns inte vad dom innehöll om jag ska vara ärlig) och öl, Dometic bjöd på ölkorv och …. öl, osv osv och sist men inte minst, Alde bjöd på en utsökt strömmingsmacka med öl och snaps (OP vill jag minnas att det var …) vilken höjdare alltså. Kort och gott, vart man än vände sig blev man bjuden på nåt gott att dricka eller äta.
Efter en hel dag inne på mässan är både kroppen och sinnet trött så jag letar mig ut till vagnen igen och träffar nu den riktiga Benny och Kejb från HF. Den planerade vilan uteblir eftersom jag fastnar inne i Bennys nya KABE med lite gott att dricka och snart ringer mobilen igen och det är chefen som undrar om jag vill hänga med på galej inne på mässan. Självklart bangar jag inte detta utan svidar om lite snabbt och fräschar till mig en aning. Jag hinner knappt sätta mig innan jag får en öl, jäger och wraps tryckt i handen och det vore ju synd om detta skulle förgås. Resten av kvällen på mässan rockas det loss till det mesta man kan tänka sig i musikväg framfört av ett litet coverband på två personer. Framåt midnatt är det dags att bege sig “hemåt” igen.

Under torsdagen fortsätter de mässcampsansvariga det desperata arbetet med att färdigställa område 1. Området är mycket vattensjukt och de ägnar större delen av första halvan på dagen till att fylla upp “sjöarna” med singel så man kan nyttja gräsmattan som campingplats. Resten av dagen för egen del går åt till att glida omkring på vårt område och hälsa på alla nytillkomna vänner från HF, många kära återseenden.  Jag håller mig medvetet ifrån mässan för att inte tröttna på den innan frun kommer ner.

Fredag morgon står äntligen för dörren och idag kommer min prinsessa ner till mässan med våra grannar hemifrån. Jag gör en snabblov inne på mässan för att spana in en del tekniksaker som hon ändå är fullkomligt ointresserad av. Jag är ruskigt sugen på ett elverk av fabrikatet Honda. Det kostar riktigt mycket pengar men det är ruskigt tyst när försäljaren glatt demonstrerar det genom att dra igång det inne i mässhallen. Folk runt omkring stannar upp och blir nyfikna på det tysta elverket som står och puttrar medan han berättar om deras senaste elverk som drivs med gasol. Det ska enligt säljaren vara så tyst att du kan ha det bredvid dig i TV-soffan samtidigt som du avnjuter en film …. men! Det är, som sagt, ruskigt dyrt. Jag har ett vagt minne av att det inte stannade ens under 20 000:- för detta 1500Ws elverk. Jag kikar vidare på solceller som också får anses som ett alternativ till elverken. Fördelen är att man slipper den dånande motorn som på elverket och man får laddning precis hela tiden men tyvärr inte i närheten av vad ett elverk ger i effekt men lutar väl kanske mer åt det senare alternativet med tanke på miljö, vikt och smidighet.

Strax efter lunch dyker så fru Dorfmeister upp med sällskapet och vi glider mest runt och myser på “campingen” resten av dagen.  Som vanligt blir det iskallt framåt kvällen så ett mindre sällskap avslutar kvällen inne i vår Ola där vi åtnjuter värme, goda vänners sällskap och en o annan god dryck.
Vi är uppe oförskämt tidigt på lördagsmorgonen som vanligt när vi är på Elmia. Vi mumsar i oss lite frukost i form av kaffe och nybakta frallor jag köpt på området. Detta var ett riktigt smart drag och jag antar att den lokala idrottsföreningen som sålde brödet på området kunnat sälja minst lika mycket till om dom vetat vilket köptryck det var. Jag passar även på att duscha eftersom vi var uppe tidigt och har turen att vara nummer två i kön till den enda herrduschen på området. Finns förvisso fler duschar inne i mässhallen men de öppnar inte förrän mässan öppnar. Duschen glider väl inte upp på nån topplacering vad gäller fräschör men å andra sidan är vattnet gratis och jag är inte den enda som nyttjat duschen. Efter avklarad hygienvård är jag redo för en dag inne i utställningshallarna där vi ska glida runt och kika, klämma, inspektera och drömma oss bort.
Mässan som så bjuder inte några direkta överraskningar. Polar har året till ära slagit till med ny design på fronten och gör ett försök att mäta sig med “storebror” KABE när de tar i så det knakar med sin Polar 950 med barnkammarplanlösning. Jag tycker att vagnen har ett par snäpp kvar innan den kommer upp i klass. Med tanke på att Polar missat att barn behöver sängar som är bredare än 40cm och att vi dessutom blir vi avsnästa av säljaren när vi kommenterar den gigantiska 40″ platt TVn som bara står på en bänk. Ombudet från Polar förklarar att TVn saknar ett väggfäste men när vi frågar hur de tänkt sig att fästa upp en 40″ på en husvagnsvägg och få det att hålla när man kör vagnen himlar denne med ögonen och störtar iväg …. Personligen tycker jag att Polar har gjort bort sig vad gäller de nya färgerna. Varför gick man ifrån den snygga vita bakljusrampen och vita listen till denna mindre snygga gråa variant? Jag trodde även att Living Room planlösningen skulle vuxit på sig mer och kännas mer färdigbyggd efter ett år.
Solifer har som sin halvbror Polar också fått ny front men och den har även fått en ny akter med snygga stilrena lyktor.
Cabby verkar ha sovit likt Törnrosa det senaste året. Inget speciellt har hänt sedan vi sist sågs då vi var så imponerade över deras 800+ modell med toaletten längst bak. Tyvärr har man valt att ta bort denna planlösning och vi passerar montern rätt snabbt i brist på nåt skoj.
Efter att ha passerat hela mässan i stort sett är vi “hemma”. KABE breder som vanligt ut sig rejält och i år har man återigen tagit ett steg närmare barnfamiljerna. Vi är spända på att kika på deras nya modell Diamant GDL som egentligen inte är någon ny modell alls utan fanns redan 2002 men då hette 720GDL. Visst den är snäppet större än Onyx GDL men ändå väldigt trång bak i om man ska bädda barnens sängar. Annars lockar modellen med sitt lagom stora format. Möjligt kan vi lura oss en del på den mindre snygga gröna inredningen så vi får ge oss till tåls innan den dyker upp på jobbet med annat klädselalternativ. Vi glider som vanligt in i 780-hörnan och kikar lite nyfiket på KABE’s senaste ädelsten, Amber. Amber är en vanlig 780 fast utan Royal-tillbehören som dammsugare, utvändiga dusch- och gasoluttag, stora spisen osv. Tanken är att Amber ska attrahera en annan kundgrupp, men med ynka 50 000 kronors skillnad mot den välutrustade storebrorsan Royal 780 tror jag inte man kommer lyckas. Vad gör ynka 50 000:- egentligen när man ändå ska slanta upp närmare en halv miljon för en husvagn och hur kommer Ambern stå sig i andrahandsvärde? Jag är skeptisk och speciellt när man visar upp Amber i BGXL planlösningen med Royal utrustning på. Däremot lockar 780GDL med det nya snygga köket och London-klädseln där barnen verkligen får som ett eget rum bakom dubbelsängen och toaletten. Detta är vår våtaste dröm för året …
När vi kommer ut ur hallarna för att äta lite lunch strålar solen och i lä bakom en huvagn blir det nästan som sommarvärme. Det samlas flera personer och vi har snart bildat ett långbord, fast utan bord då. Det surras en del om mässans innehåll och husvagnar i stort. Märkligt hur vi på kvällen innan går omkring  full vintermundering för att på dagen nästintill bli sommarvärme. Hur som så avnjuter vi resten av dagen med gänget från forumet och vi försöker på kvällen få till ett riktigt långbord men många söker värme inne i husvagnarna och det är bara att inse att vi saknar vår träffgeneral Markus som styr upp oss. Vi är ett tappert gäng som trotsar kylan och avslutar kvällen/natten  utomhus.

Söndagen är som vanligt en riktig slow motion dag när det är dags för hemfärd. De flesta går mest och väntar på att “få” köra hem medan en del andra suger ut det sista ur mässan. Själva suger vi ut det sista ur träffen och som vanligt är vi nästan sist från vårt område. Vi väntar in grannarna medan dom packar det sista för att slå följe hem. När de väl är klara, blir jag likt ett litet barn tvungen att lätta på trycket så de smiter före oss … vi bestämmer oss för att ta det lugnt hemåt och kör den gamla vägen över Gränna hemåt för att slutligen komma fram i Ödeshög. Riktigt mysigt att cruisa fram längs den gamla vägen och slippa motorvägen som är allt annat än roligt.

Mässan överlag bjuder inte på några direkta överraskningar eller spektakel, visst bubblar det i den allt jämt växande husbilsgrytan där tillverkarna försöker bräcka varandra i att bygga den mest pråliga husbilen efter den andra. Det nya modet som framförallt de utländska husvagnstillverkarna stolt visar upp med vitlackade skåpsluckor blandat med blankpolerat mörkt trä och det varvas dessutom friskt med kromade detaljer tillsammans med borstad alumiuim och grädde på moset blir verklighet. Måtte de svenska tillverkarna hålla sig ifrån detta. Dock verkar tendensen vara att fler tillbehörsfirmor visar upp sitt sortiment men tillfälliga “mässpriser” verkar det inte riktigt som husvagnsbranschen har fattat, tyvärr.
Såklart vill vi även passa på att tacka alla supertrevliga kompisar för en underbar helg, vi ses om ett år!

//Majk

En kommentar till “Elmia – den ensammaste resan”
  1. Mange B skriver:

    Jorå, jag var ganska avis men nästa år……….

Lämna en kommentar