Bowling
Mitt i stan, längst ner i “Gallerian”, under Hemköp ligger Eskilstuna Bowlingcenter. Där kan man både spela bowling och äta gott. Olika dagar har de specialerbjudande då man kan äta och bowla till ett fast pris. Våra barn gillar att bowla och vi föräldrar gillar att det är ett tidsbestämt nöje.

Faktotum
Många gråa dagar har vi roat oss ute på Faktoriholmarna. Inne på Eskilstuna Stadsmuseum finns flera olika, mer eller mindre intressanta, utställningar men framförallt finns det barnvänliga Faktotum. Här får ungarna peta och pilla på de olika sakerna, köra grävmaskinsatrapp, bygga med mecano i olika storlekar och slåss om vem som ska trygga på modelljärnvägsknapparna. Faktotum är en miniminiversion av Tom Tits i Södertälje både sett ur storleks- och ur inträdessynvinkel då det är gratis att besöka Stadsmuseet.

Vattenpalatset
Förutom att Eskilstuna Vattenpalats är Sveriges första äventyrsbad så är även huset det ligger i, trots att jag tycker att det är skitfult, kulturmärkt då det är ett av Sveriges första funkishus. Trots att badhuset har funnits i många år är det ännu en plats till stor glädje för barn och föräldrar. Barn älskar att åka rutchbanan och guppa i vågorna från vågmaskinen, de vuxna älskar att det är en rätt liten yta att övervaka.

Parken Zoo
Jag gissar att de flesta som besöker Eskilstuna med barn redan känner till Parken Zoo så jag tipsar istället om att ta med picknick eller äta på Max i Tuna Park, för maten inne på Parken är en av de sämre jag har ätit på en nöjespark. Annars är Parken Zoo en bra anläggning. Lite lagom stor, lagom med attraktioner, lagom udda djur och framförallt lagom mycket andra besökare. Att bo på campingen intill Parken ser jag som en bonus, trots att jag varken har eller (troligen) kommer att bo där, då gångavstånd till nöjesparker är trevligare än svindyra parkeringar.

Rothoffsparken
Inne i Eskilstuna, strax intill Faktoriholmarna, ligger en av Eskilstunas många parker. Just Rothoffsparken är lite speciell, tycker jag, då den förutom en lekplats, ett café och stans turistbyrå även är en levande park med picknickande par, kubbspelande ungdomar, rinnande vatten och gott om änder att mata. En oas mitt i stan.

Rinmansparken
På andra sidan “stora vägen”, sett från Rothoffsparken, ligger Rinmansparken med sin temalekplats. Rinmansparken är inte alls lika mysig som Rothoffsparken men istället är lekplatsen mer spännande för de lite äldre barnen (4-10 år).

Biblioteket
Bibblan är alltid bibblan , särskilt för mig som är uppvuxen i en stockholmsförort med endast en gammal bokbuss som barndomskultur, så har Eskilstunas bibliotek alltid något kul på G. Förutom att låna böcker erbjuder de en hel del olika evenemang som passar barn och skulle man ha missat precis allihop kan man alltid ta en billig fika på övervåningen.

Leklandet
Det fanns en tid då Leklandet var våra barns allra, allra roligaste plats men så fyllde de sju år och plötsligt insåg vi att de har vuxit ifrån Eskilstunas lekland. Just detta lekland vänder sig till de lite mindre barnen. För dem är detta ett superbra lekland då det, till ytan, inte är så hysteriskt stort som många andra “lekländer”. Barnen kan rätt fritt fara omkring bland de olika lekredskapen medan man själv kan ta sig en stor caffe latte och bläddra i någon vältummad mammatidning.

Minigolf
Förutom de minigolfbanor som campingarna erbjuder finns det även ett par fristående bangolfsanläggningar i Eskilstuna. Ute vid Ekängen finns det en Äventyrsbana med barnvänliga banor i en lite rolig miljö och skulle det spöregna dagen ni har lovat ungarna att spela så finns det även en inomhusbana i Munktellarenan.

Lantgård
På gångavstånd från campingen vid Parken Zoo ligger Stenby 4H-gård med lite olika smådjur så som hästar, får och grisar. Vissa dagar erbjuder de ponnyridning och häst med vagn, andra dagar får man nöja sig med att klappa djuren.

Lämna en kommentar