Polaren (Polar 550GLE -86) 2005-2007

Vår första vintercamping, Högbyn utanför Fagersta.

Efter en del letande på nätet och diverse besök hos husvagnsfirmor och privata säljare åkte vi en dag i slutet av juli till Kolsva för att studera ytterligare ett objekt. En Polar 550GLE av årsmodell 1986 skulle synas av våra kritiska ögon. Dynor kastades omkring i vagnen, lock lyftes på, skåp öppnades men efter en stunds tittande anade vi en odör från vagnen. Det luktade gammal fisk men ägarna hävdade att dom aldrig någonsin tillagat fisk i vagnen. Efter ytterligare rotande i vagnen hittades fortfarande inget som orsakade odören. Ägarna verkade ju rekordeligt ärliga men det var ju en sak vi inte ville ha, stinkade husvagn. Ytterligare en runda i husvagnen och lukten lokaliserades till lampan. Då tändes ljuset i unge herr Husvagnsköpares huvud, som har ett förflutet i elektrikerbranschen, att bakelit luktar död fisk när den bränns eller blir varm. Så
summa summarum, ut med lampan och doften försvann. Ägarna förklarade detta med att denna lampan inte används under deras tid som vagnsägare eftersom den sitter i barnkammaren och ägaren dagen till ära satt i en hel lampa.
Efter sedvanligt prutande och diskuterande lyckades vi ro iland vagnen och pengar överfördes via internet tillsäljarens konto. Ett väldigt smidigt sätt att göra upp betalningen på, tycker jag.

Vi har nu haft vagnen över ett år och är väldigt nöjda med den. Vi trivs verkligen bra med vår Polare.Vintern som gick stod den uppställd i Högbyn utanför Fagersta och man märker att vagnen verkligen är byggd för detta klimatet. Enda bekymret vi hade var att avloppet frös i golvet, i och för sig var det ju -25°C ute men det lustiga var att det frös precis i golvet. Det mest fascinerande med vintercamping är att det skiljde 55°C mellan utetemperatur och innetemperatur och väggarna i en husvagn är endast 40mm. Imponerande!

Vi klarade nästan hela vintern på endast elpatronen men dom kallaste nättterna fick vi använda gasolpannan för att uppnå en skön temperatur invändigt. Visst hade golvvärme varit mysigt men raggsockor och lite trasmattor duger gott.

Så för er som inte provat vintercamping rekommenderar jag det varmt, det är så mysigt att kura ihop sig inne i vagnen med en varm kopp kaffe och en whiskey när snön faller utanför fönstret.

Lämna en kommentar